Na hlavný obsah

Matovič elleni bizalmi szavazás megpecsételheti a kormánykoalíció jövőjét?

A koalíciót ott hagyó SaS menesztenné a pénzügyminisztert, amivel az instabil kormány lehúzhatja a rolót a ciklusuk vége előtt.

Matovič elleni bizalmi szavazás megpecsételheti a kormánykoalíció jövőjét?
Foto: TASR

A parlamentben gyakran próbálnak leváltani egy-egy minisztert, hol mondvacsinált, hol pedig valós okokra hivatkozva. Az is szokványos, hogy a kormánytagok sértetlenül túlélik az ellenük beadott bizalmatlansági indítványokat. A törvényhozásban legközelebb a volt kormányfőt és jelenlegi pénzügyminisztert, Igor Matovičot próbálják meneszteni, akinek a népszerűtlensége rekordokat döntöget az IPSOS közvélemény-kutatása szerint.

Legalább 76 szavazat kellene ahhoz, hogy a pénzügyminisztert eltávolítsák a helyéről. Tavaly júliusban már megpróbálták a kormányból való távozásra kényszeríteni, viszont most a helyzet annyiban változott, hogy a bizalmatlansági indítványt Richard Sulík pártja, az SaS terjesztette elő, akik nem rég hagyták ott a koalíciót.

A két pártvezető Sulík és Matovič közötti személyes konfliktuson túl a szakmai döntések is okot adnak arra, hogy elinduljon a bizalmi szavazás, ami nem csak a pénzügyminiszter személye, hanem az egész kormány ellen szól. Ez az indítvány megpecsélheti a kormány sorsát és az előrehozott választást is elhozhatja magával.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban