Na hlavný obsah

Újabb összecsapások voltak az azeri-örmény határon

Az értesülések szerint a keddi harcokban 99 katona vesztette az életét.

Újabb összecsapások voltak az azeri-örmény határon
Foto: TASR/AP

Szerdán is fellángoltak a harcok az azeri-örmény határon – írja a Bloomberg. Az örmény védelmi minisztérium közlése szerint az azeri tüzérség a reggeli óráktól kezdve többek között Jermuk városát lőtte, míg Baku arról beszélt, hogy az örmények a Kalbacarnál és Lachinnál állomásozó azeri csapatok állásait támadták.

A keddi harcok folyamán legalább 99 katona vesztette életét (49 örmény és 50 azeri) és a két ország egymást hibáztatja a harcok kiújulásáért, amelyek a legsúlyosabbak azóta, hogy a 44 napig tartó, több ezer halálos áldozattal járó 2020-as örmény-azeri háború a Vlagyimir Putyin közvetítésével létrehozott fegyverszünet következtében véget ért.

Paruyr Hovhannisyan örmény külügyminiszter-helyettes figyelmeztetett, a régióban törékeny a helyzet, s „fennáll a teljes körű háború kockázata“. Egy dél-kaukázusi háború több kockázattal is jár a világ számára: bevonzhatná a térségbeli nagyhatalmakat, Oroszországot és Törökországot, miközben veszélyeztetné a gáz- és kőolajszállító vezetékeket, amelyek a kaszpi olajat és gázt szállítják többek között Európa felé.

A kialakult helyzetről Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezésére szerdán zárt ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

(mti, hvg)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban