Na hlavný obsah

Akadályok az atomalku útjában

Fogy az esélye az Iránnal kötendő nukleáris megállapodásnak.

Akadályok az atomalku útjában
Foto: TASR/AP

Másfél évnyi tárgyalás után sem vehető biztosra az atomalku Iránnal. Egyre bizonytalanabbá válik napról napra síita iszlám köztársasággal kötendő nukleáris megállapodás sorsa. Irán azt szeretné, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői távoznának bizonyos létesítményeiből Iránnak, és felfügessztennék az ott folytatott vizsgálataikat.

A NAÜ jelentései alapján egyértelmű nyomok vannak arra, hogy valami nem stimmel. Leszerelték a biztonsági kamerákat létesítményekről és olyan helyen is találtak uránium nyomokat, ahol nem jelentettek nukleáris tevékenységeket. Izrael már megkongatta a vészharangot, hogy Teherán egyre közelebb kerülhet az atomfegyver előállításához.

Jelenleg egyfajta eszkalációs játék zajlik az Egyesült Államok és Irán között, ami ellehetetleníti, hogy ténylegesen megoldás szülessen a két fél között. Megállapodást szorgalmazó európaia országok azért szeretnének érdekeltek lenni az atomalkuban, hogy könyebben hozzájussanak Közel-Keletről földgázhoz az energiaválsággal terhelt időkben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban