Na hlavný obsah

Atomfegyver előállításához szükséges szinthez közeli értékre emelkedtek az iráni uránkészletek

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség hónapok óta nem tudja ellenőrizni az új urándusító centrifugák termelését.

Atomfegyver előállításához szükséges szinthez közeli értékre  emelkedtek az iráni uránkészletek
Foto: TASR/AP

A 60 százalékra dúsított iráni uránkészlet az atombomba gyártásához szükséges mennyiséget jelentősen meghaladja, továbbdúsítás esetén alkalmas lehet akár atomfegyver előállítására is – közölte szerdán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

A Rafael Grossi által a tagállamoknak elküldött jelentésben a főigazgató rámutat: a NAÜ három hónapja nem tudja ellenőrizni az új urándúsító centrifugák termelését, miután az iráni hatóságok júniusban eltávolították a megfigyelő kamerákat.

Az előző negyedévhez hasonlóan az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartását ellenőrző szakosított szervezete most is elkészítette jelentését, amely szerint Irán még mindig nem adott hiteles válaszokat a három be nem jelentett nukleáris létesítményben talált uránrészecskék eredetével kapcsolatos kérdésekre.

A be nem jelentett uránrészecskék kérdése a 2015. évi atomalku újjáélesztéséről folyó tárgyalások fő napirendi pontja. Irán lezártnak tekinti a vizsgálatot, a nyugati országok és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség viszont kitart amellett, hogy ez külön téma, amelyet Irán mint az atomsorompó-egyezmény részese, köteles tisztázni.

Az NAÜ egyik jelentésében figyelmeztet, amíg ez nem történik meg, addig „nincs olyan helyzetben, hogy biztosítékot adjon azzal kapcsolatban, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgál” .

(MTI, Napunk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban