Na hlavný obsah

Az Európai Bizottság elnöke bevezetné az orosz gázra az árplafont

Árplafon bevezetésével az oroszok nem lesznek képesek manipulálni az európai energetikai piacot.

Az Európai Bizottság elnöke bevezetné az orosz gázra az árplafont
Foto: TASR/Michal Svítok

Ursula Von der Leyen szerint, ideje árplafont bevezetni az orosz gázra. Az Európai Bizottság elnöke ezt Németországba tartó útja során jelentette ki. Intézkedéseket sürgetett annak érdekében is, hogy a villamosenergia-szolgáltatók a gázválságból származó váratlan nyereségének egy részét lefölözzék, és a pénzt a kiszolgáltatott polgárok és vállalatok támogatására fordítsák.

„Szilárd meggyőződésem, hogy eljött az ideje az Európába irányuló orosz gázvezetékekre vonatkozó árplafon bevezetésének” – mondta von der Leyen újságíróknak a német konzervatív törvényhozók Murnau városában tartott találkozójának margóján. „Európai szinten javaslatot lehet tenni a gázárplafonra, és európai szinten is van jogalap arra, hogy válság idején vészhelyzeti intézkedésként átmenetileg lefölözzék a nyereséget” – tette hozzá.

Az árplafon bevezetésével az EU Vlagyimir Putyin orosz elnök azon törekvései ellen védekezne, hogy manipulálja a európai energetikai piacot – mondta von der Leyen, aki egyúttal takarékosságra szólított fel mindenkit, a konkrét terv bemutatását szeptember közepére ígérte.

(TASR, MTI, Napunk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban