Na hlavný obsah

António Guterres: Fejezzék be az „öngyilkos” katonai műveleteket Európa legnagyobb atomerőműve körül!

Az ENSZ főtitkára felszólította arra az ott államosozó csapatokat, hogy engedjék ellenőrzésre a zaporizzsjai atomerőmű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség munkatársait.

António Guterres: Fejezzék be az „öngyilkos” katonai műveleteket Európa legnagyobb atomerőműve körül!
Antonio Guterres (b) az ENSZ főtitkára és Volodimir Zelenszkij (j) Ukrajna államfője. Foto: TASR/AP

António Guterres, az ENSZ főtitkára felszólított, hogy fejezzék be az „öngyilkos” katonai műveleteket Európa legnagyobb atomerőműve körül – írja az Euronews. Az orosz erők már az ukrajnai háború elején elfoglalták a dél-ukrajnai zaporizzsjai erőművet, de még mindig ukrán dolgozók működtetik. Péntek óta viszont sorozatos bombázás éri az erőművet, az orosz és az ukrán hadsereg egymást okolja a támadásokért.

Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye oroszbarát közigazgatásának vezetője az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, „normális üzemmódban” működik a múlt hét végén tűz alá került zaporizzsjai atomerőmű.

António Guterres ENSZ-főtitkár a Japánban tartott sajtótájékoztatóján felszólított arra, hogy a múlt hét végi csapások és a kölcsönös vádaskodások után engedjék be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nemzetközi ellenőreit a zaporizzsjai atomerőműhöz.

(Euronews, MTI, 444.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban