Na hlavný obsah

Rekordokat döntöget az infláció Törökországban

80 százalékos az infláció Törökországban és ez még nem is biztos, hogy fedi a valóságot, ez könnyen lehet akár a duplája.

Rekordokat döntöget az infláció Törökországban
Foto: TASR/AP

Szlovákiában 13 százalékos az infláció, Magyarországon most 11 százalék körül van, de sok szlovákiai és magyarországi  nyaralási helyén, Törökországban 24 éves csúcsot elérve 80%-os az infláció. Az új gazdasági modell néven elhíresült gazdaságpolitikát okolják a pénzromlás fő okának. Ez a modell a török elnök, Recep Tayyip Erdogan „kamatellenességére“ épül. Vallási jellege van ennek a gazdaság politikai intézkedésenek, mivel a magas hiteldíj szembemegy az iszlámmal.

Az egekbe szökő áraknak és az éhséglázadások miatt benne van a pakliban, hogy megbukhat az autoriter Erdogan rendszer. A legfrisebb közvéleménykutatások szerint jelentősen vesztett a népszerűségéből az Igazság és Fejlődés pártja. A gazdasági válság szélére sodródott eurázsiai országban jövő nyáron választásokat tartannak. Erdogan abban bízhat, hogy az ellenzék nem egységes, és a személye kulcsfontosságú az orosz-ukrán tárgyalások tető alá hozása és az élelmezési válság megoldása kapcsán.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban