Na hlavný obsah

Az Egyesült Államok segítene Örményország és Azerbajdzsán kapcsolatépítésében

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken tegnap magánbeszélgetéseket folytatott örményország és azerbajdzsán elnökeivel.

Az Egyesült Államok segítene Örményország és Azerbajdzsán kapcsolatépítésében
Antony Blinken Foto: TASR/AP

Blinken a jelenlegi időszakot történelmi pillanatnak tekinti a két ország számára a régióban kialakítható béke tekintetében. Mindkét vezetőnek felajánlotta az Egyesült Államok segítségét többek között a kommunikációs összeköttetésben. A két ország vezetője még májusi találkozójuk során jelentette be egy lehetséges békeszerződés aláírását, ez után pedig júliusba sor került külügyminisztereik találkozójára a szomszédos Grúziában.

Örményország és Azerbajdzsán 2020-ban kötött tűzszünetet Oroszország közvetítésével, amivel véget vetettek a köztük kialakult hathetes háborúnak. A harcok során több mint 6500 ember vesztette életét. A tűzszünet részeként Örményország beleegyezett, hogy olyan terülekről vonul ki, amik több évtizede a befolyásuk alatt állnak. A térségben azóta is nagyjából 2000 orosz katona állomásozik. Bár Washington az orosz-ukrán háború kirobbanása óta felfüggesztette kapcsolatai nagy részét Moszkvával, a külügyminisztérium szóvivője szerint azonban a két dényugat ázsiai ország békékötésével kapcsolatban hajlandó együttműködni hasonlóan gondolkodó partnerekkel. (tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban