Na hlavný obsah

Milyen visszhangja van Boris Johnson távozásának?

A miniszterelnök kormányzói tevékenysége a nemzetközi közvéleményt és a brit társadalmat is megosztotta.

Milyen visszhangja van Boris Johnson távozásának?
Foto: TASR/AP

Nagyon nehezen, de a brit kormányfő, Boris Johnson megválik miniszterelnöki pozíciójától és a pártelnöki tisztségéről. Gyenge választási eredmények, sorozatos botrányok és két nap alatt több mint 60 tüntetőleg lemondott kormányzati szereplő kellett ahhoz, hogy távozzon a kormány éléről. Johnson úgy fogalmazott a beszédében, hogy a „világ legjobb munkájától“ búcsúzik, azonban ügyvezető kormányfőként maradna, amíg a pártja nem talál megfelelő személy a pozícióra.

Sokak szerint Boris Johson a brit politika elmúlt évtizedeinek legmegosztóbb személyisége. A közvélemény egy része értékelte, hogy képes volt véghez vinni a merész döntéseket, mint a Brexit. A nemzetközi viszonyrendszert pillanatok alatt felrúgta a rövid politikai sikerekért, de a háború kitörése óta Ukrajna legnagyobb pártfogójává vállt a nyugati világban.

Az úgynevezett „partygate“ botrány kitörésekor húzta ki a saját maga lába alól a talajt. Amíg brit lakosság a szigorú járványügyi korlátozások miatt az otthonaikba bezárva töltötték a napjaikat, addig a miniszterelnökség munkatársai féktelen tivornyázást folytattak a Downing Street 10 szám alatt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban