Na hlavný obsah

Boris Johnson vállalja a felelősségét a partikért, de nem mond le

A partygate néven elhíresült botrány hatására a britak 59 százaléka szeretné, hogy távozzon a kormányfő a posztjáról

Boris Johnson vállalja a felelősségét a partikért, de nem mond le
Boris Johson távozik a londoni Downing Street 10 alatt lévő miniszterelnöki rezidenciáról, 2022. május 26-án. Foto: TASR/AP

Brit miniszterelnököt hivatali ideje alatt még sosem kaptak törvénysértésen. Boris Johnsonnak a bársonyszékébe is kerülhet, hogy egyáltalán nem példamutató módon, megszegte a saját maga által hozott szabályokat. Míg a britek kénytelenek voltak betartani a szigorú járványügyi korlátozásokat, a Downing Street-i kormányfői rezidencia partiktól volt hangos.

Sue Gray, a miniszterelnöki kabinet államtitkára által készített 60 oldalos jelentés részletesen ismerteti a partik lefolyását és a megnevezi azokat a magas rangú köztisztviselőket, akik az események résztvevői voltak. A hivatali beosztott vizsgálatára azonban nyomást gyakoroltak a miniszterelnök munkatársai, hogy konkrétumokat és nevekehet hagyjon ki a jelentésből.

A brit állampolgárokon kívül a saját párttársai is élesen kritizálják a kormányfőt. A toryk közül többen is felhívták arra a figyelmet, hogy Boris Johnson személye vereséget hozhat a jelenleg regnáló Konzervatív Pártra a következő választásokon.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban