Na hlavný obsah

Boris Johnson hivatalosan is bejelentette lemondását

Csütörtök délután Boris Johnson hivatalosan is bejelentette lemondását a Konzervatív Párt vezetői pozíciójáról, és ezzel a miniszterelnöki tisztségről is.

Boris Johnson hivatalosan is bejelentette lemondását

Johnson bejelentette lemondását, majd arról beszélt, hogy őszig, vagy legalább az utódja megválasztásáig maradna ügyvivő miniszterelnök. Mindeközben több vezető konzervatív politikus is arra szólított fel, hogy még csütörtökön távozzon pozíciójából.

Az új pártvezető megválasztásáig a miniszterelnök-helyettesi pozíciót is betöltő Dominic Raab igazságügyi minisztert javasolták a konzervatívok.

Johnson kedden elismerte, hogy „súlyos hibát követett el”, amikor az év elején kinevezte Pinchert, annak ellenére, hogy korábban már értesült a képviselő viselkedésével kapcsolatos vádakról, és mindenkitől elnézést kért.

A brit kormányfő a londoni Képviselőházban nemrég arról beszélt, hogy a kormányának ezekben a nehéz időkben és az elmúlt nyolc évtized legnagyobb háborújának idején folytatnia kell a megkezdett munkát.

A brit miniszterelnök körül az elmúlt időszakban szinte folyamatosan forró volt a talaj, botrány botrányt követett, a bizalmi szavazás megnyerése ellenére Johnson megítélése mélyponton ragadt. Június 23-án egy nap alatt két időközi választáson is súlyos vereséget szenvedtek a Konzervatívok. A múlt héten végül beütött egy sokadik szexuális zaklatási botrány a párton belül, ez volt az utolsó csepp, kedden és szerdán Johnson több korábbi támogatója is nyilvánosan megvonta bizalmát a kormányfőtől.

Kedd este két vezető minisztere is lemondott, majd több mint 60 kormányzati szereplő követte a miniszterek példáját, köztük több államtitkár, de távozott a Konzervatív Párt elnökhelyettese is. Szerdán 14 államtitkár és helyettes államtitkár mondott le.

Bár Johnson szerdán még a nap utolsó óráiban is makacsan kapaszkodott az elnöki székhez, csütörtökön reggel már szinte tényként kezelte a BBC, hogy a nap során történő bejelentés már az elnök lemondásáról szól.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban