Na hlavný obsah

Háború utáni újjáépítési alap létrehozása van a tervben

Az Európai Beruházási Bank a koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájárá terjesztenné elő ezt a javaslatot.

Háború utáni újjáépítési alap létrehozása van a tervben
Foto: Reuters

A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank a svájci Luganóban az Ukrajna újjáépítéséről megrendezett konferencián. A háború sújtotta ország kormánya első alkalommal ismerteti az újjáépítési folyamat prioritásait.

A tanácskozáson részt vett többek között Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és az ukrán kormányfő is. Denisz Smihal szerint mintegy 750 milliárd dollárra van szükség az újjáépítéshez, ezt a Nyugaton befagyasztott orosz vagyonokból lehetne fedezni. Az újjáépítési terv fő finanszírozója mindenképpen az Európai Unió lesz.

A kétnapos találkozón mintegy 40 potenciális donorország, valamint nemzetközi szervezetek és pénzügyi intézmények vesznek részt. Az EU az Európai Beruházási Bank közreműködésével a kis- és középvállalkozások támogatására a koronavírus-válság idején indított programhoz hasonló támogatási alap létesítését Ukrajna újjáépítésének a finanszírozásához az Európai Bizottságnak és az uniós tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban