Na hlavný obsah

Oroszország nem ellenzi Ukrajna EU-tagságát

A CNN szerint egy panelbeszélgetésen az orosz elnök azt is elmondta, nem ellenzi Ukrajna uniós csatlakozását.Putyin erről a 25. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon beszélt.

Oroszország nem ellenzi Ukrajna EU-tagságát
Foto: TASR/AP/Pool Photo/Alexander Nemenov

„Az EU nem katonai szervezet, katonapolitikai blokk, ellentétben a NATO-val, … bármely ország szuverén döntése, hogy csatlakozik-e egy gazdasági egyesüléshez vagy sem” – mondta.

Nem tartotta valószínűnek, hogy Ukrajna visszaállítja majd az elveszett repülőgépgyártását, hajógyártását, elektronikai iparát és más kritikus iparágait, mert az európai óriások nem fognak versenytársat teremteni maguk számára.

Putyin szerint Oroszország abban érdekelt, hogy minden szomszédja jólétben éljen, és „elkerülhetetlennek” nevezte a kapcsolatok helyreállítását. Bírálóan szólt ugyanakkor az ukrán elitről, amely szerinte az ország „civilizációs választásáról” valójában meg akarja védeni a pénzt, amit a néptől ellopott.

Ennek ellenére egy korábbi szentpétervári gazdasági fórumon bemutatták Ukrajna adminisztratív-területi felosztásának sémáját, amit sikeres megszállás esetén alkalmazhatna Oroszország.

(index/telex/portfolio)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban