Na hlavný obsah

Romániába látogatott a belga király

"A nyugati világ Ukrajnának nyújtott támogatása nem fog véget érni az utolsó puskalövésnél" - ígérte Fülöp belga király a Fekete-tenger partján lévő romániai támaszponton, ahol Klaus Iohannis román államfővel közösen meglátogatta az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt odavezényelt NATO-csapatokat.

Romániába látogatott a belga király

Az uralkodó kiemelte, hogy az orosz agresszióra érkezett európai összefogás láttán rendkívüli büszkeséget érzett, továbbá hangot adott abbéli reményeinek is, hogy a harcok rövidesen befejeződhetnek, és megkezdődhet egy szabad és virágzó Ukrajna újjáépítése is.

Fülöp király szerint a NATO-csapatok a szövetség keleti szárnyának védelmében történő gyors felvonultatása a vészterhes pillanatokban megmutatkozó szolidaritás ékes bizonyítéka.

Iohannis megköszönte, hogy Belgium is hozzájárult a határaik védelméhez, majd leszögezte: az észak-atlanti szövetség bármilyen jelenlegi és jövőbeni provokációval és fenyegetéssel képes megbirkózni. Fülöp belga király személyében a héten már a második NATO-ország államfője látogatta meg Romániába vezényelt katonáit, ugyanis szerdán Emmanuel Macron francia elnök kereste fel a támaszpontot.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban