Na hlavný obsah

Végtelen történetté kezd válni a Brexit

Akár egy kereskedelmi háború is kialakulhat az Egyesült Királyság és az Európai Unió között.

Végtelen történetté kezd válni a Brexit
Az észak-írország Larne kikötője. Foto: TASR/AP

London egyoldalúan módosítana a nagy nehezen kialkudott megállapodáson, amit az uniós távozás után kötöttek meg a huszonhetekkel a kilépés utáni kereskedelmi kapcsolatokról. Az úgynevezett északír protokoll biztosítja azt, hogy Észak-Írország az európai uniós közös piac része marad a brexit ellenére is. A kilépési szerződéshez csatolt záradék azért volt szükséges, hogy az Ír-sziget két része között továbbra is megmaradjon a szabad átjárhatóság.

Britek szerint a megállapodás nem működik, kifogásolják, hogy túl sok bürökratikus teher hárult az áruszállításra. Az észak-ír helyhatósági választások eredményei miatt a politikai erők is sürgetik a jegyzőkönyv felülirását. A brit parlament elé terjesztett törvénytervezetben leírtakban szerepel, hogy külön csatornát nyitnának az Észak-Írországba szánt termékek szállításának, hasonló adókedvezményekben részesülhetnek mint a brit unió többi része illetve az EU-val keletkező vitás ügyekben ne az Európai Bíróság, hanem egy független grémium dönthessen.

Az unió számára azért elfogadhatatlan ez a módosító indítvány, mert a brit minisztereknek lehetőséget biztosító arra, hogy eltérjenek a nemzetközi jogban kialkudott szabályoktól, és az Európai Bíróság joghatóságát szüntetné meg a vitás kérdésekben. Ez a nézeteltérés egy kereskedelmi háborúvá is torkollhat az Európai Unió és Nagy-Britannia között. Jogi lépések már megkezdődtek, az Unió kötelezettségszegési eljárást indít az Egyesült Királysággal szemben.

Az utóbbi napokban még egy feszültséges viszonyt generáltak Boris Johnsonék, amit a Csatorna túloldalán nem néztek jó szemmel. Az elképzelések szerint a Ruandába toloncolnák ki a menedékkérőket és az illegális bevándorlókat. Az Európai Bíróság nem díjazta ezt az ötletet, és letiltották a jogszabályellenessége miatt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban