Na hlavný obsah

Amíg Zelenszkij a frontra látogatott, Macron és Scholz telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel

Zelenszkij a frontra látogatott, Macron és Scholz hosszan győzködte telefonon Putyint, tárgyaljon az ukrán elnökkel, Törökország pedig továbbra sem hajlandó rábólintani az északiak NATO-csatlakozására.

Amíg Zelenszkij a frontra látogatott, Macron és Scholz telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel
Foto: TASR

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap meglátogatta az ukrajnai északkeleti Harkiv régiójában a frontvonalon állomásozó csapatokat. Zelenszkij kabinetfőnöke, Andrij Jermak a Telegram alkalmazáson azt írta, hogy az elnök Ukrajna második legnagyobb városába, Harkivba is ellátogatott.

Mindeközben a francia elnök és a német kancellár kérésére szombaton másfél órás telefonbeszélgetésre került sor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A két uniós vezető ismét az azonnali tűzszünetet fontosságát tolmácsolta Putyinnak. Eddigi információink szerint az orosz elnök megerősítette, hogy nyitott a párbeszéd újrafelvételére az ukrán féllel, eleget téve Macron és Scholz kérésének.

Mindezek mellett az orosz elnök újfent arra figyelmeztette a két uniós vezetőt, hogy veszélyes dolog fegyvereket szállítani Ukrajnának.

Ezekután szó volt még az odesszai kikötő tengeri blokádjáról is, ami kapcsán az orosz elnök is elismerte, hogy a probléma orvoslása kiemelten fontos, mert az ukrán kikötők blokádja globális gabonaválságot és élelmiszerhiányt idézhet elő.

A tudósítások szerint azt mondta Putyin Macronnak és Scholznak, hogy kész keresni annak a módját, hogy hogyan lehetne elszállítani az ukrán kikötőkben ragadt gabonát a fekete-tengeri kikötőkből.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban