Na hlavný obsah

Dúl a kultúrharc a tengerentúlon

A washingtoni Legfelsőbb Bíróság kiszivárogatott indoklás tervezete alapján szigorodhatnak az abortuszszabályok a tengerentúlon.

Dúl a kultúrharc a tengerentúlon
Magányos Roe kontra Wade precedens mellett tüntető a washingtoni Legfelsőbb Bíróság épülete előtt. Foto: TASR/AP/Jacquelyn Martin

A Legfelsőbb Bíróság republikánus bírái a kiszivárogatott információk alapján felülírnák a Roe kontra Wade döntést. Az 1973-ban meghozott döntéssel az alkotmány megtiltotta, hogy a nőktől elvegyék a jogot a művi terhesség megszakítására a szövetségi államokban.

Jelenlegi helyzet miatt számos vita folyik az alkotmányról, hogy mi tartozik egyes szövetségi államok hatáskörébe. Az államok többsége megőrizné ezt a precedenst, azonban a keresztény-fundelmista republikánusok bázisait képző államokban tervezik a szigorítást vagy egyenesen az abortusz betiltást.

A művi terhesség-megszakítás körüli viták hatással lehetnek a közelgő félidős kongresszusi választásra is. A demokraták számára szükséges a mozgósítás, mivel a republikánusok esélyei jelentősen nőttek az kiszivárgott döntésjavaslat miatt.

Az Amerikai Egyesült Államok lakosságát az abortuszhoz való alkotmányos jog védelménél jobban foglalkoztatják a gazdasági kérdések, a rekordokat döntögető infláció és az abból fakadó anyagi bizonytalanság miatt. A tengerentúli társadalmi kérdések közül a fegyverviselés szabadságával kapcsolatos diskurzusok is jelentősek. Többek között azért, mert újabb tömeggyilkosság történt múlt szombaton az Egyesült Államokban. A gyilkosságnak rasszista indítéka volt, az elkövető nyíltan a fehér felsőbbrendűséget hírdette.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban