Na hlavný obsah

Újabb súlyos hackertámadás az orosz kibertérben

Május kilencedike óta elérhetőségi gondokkal küzd a Rutube orosz videómegosztó platform.

Újabb súlyos hackertámadás az orosz kibertérben

Az Anonymous hackercsoport egyik Twitter csatornáján jelentette be, hogy a Rutube adatbázisának 75%-át és a biztonsági mentések 90%-át sikerült elérniük és károkat okozni azok tartalmában.

A videómegosztó sajtószolgálata szerint a támadás súlyos károkat okozott a weboldal infrastruktúrájában, de úgy vélik a károk helyrehozhatók. A TASS orosz hírügynökség szerint a támadás az eddigi legsúlyosabb a videómegosztó fennállása óta.

Az orosz webes infrastruktúrák, állami vagy az államhoz köthető vállalatok, kormányzati szervek adatbázisait, levelező rendszereit a háború februári kirobbanása óta folyamatosan támadják Ukrajnával szimpatizáló hackercsoportok. A „kiberháború” kirobbanása óta eddig nem látott mennyiségű adatot loptak el és tettek közkincsé különböző módon.

Az Anonymoushoz köthető PuckArks hackercsoport szerint helyreállíthatatlan, mélyreható károkat okoztak. A Rutube szerint a támadást követően képesek lesznek újra üzemelni, bár a helyreállítás napokig is eltarthat.

A Rutube a háború megindulását követő szankciók hatása révén nőtt Oroszország egyik leglátogatottabb videómegosztó portáljává. Az orosz agressziót megelőzően a 8,5 millió látogatóval rendelkező oldal viszonylag kis résztvevőnek számított a piacon, de a korlátozások bevezetését követően több mint 63,5 milliósra nőt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban