Na hlavný obsah

Belpolitikai hírösszefoglaló Szilvássy Józseffel

Ukrán államfő online jelentkezik be a pozsonyi parlamentbe. Kormány tagjai nem járultak hozzá Fico előzetes elrendeléséhez. Bugár Béla kilépett a Szövetségből.

Belpolitikai hírösszefoglaló Szilvássy Józseffel
Foto: TASR

Kedden délben az ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij videón keresztül fog szólni a pozsonyi parlamentben ülő honatyákhoz. A képviselők szűk csoportja, 14 személy ellenzi, hogy a háborúban lévő ország elnöke ilyen módon felszólaljon a szlovák törvényhozás épületében. Ez a döntés nem meglepő annak tükrében, hogy szlovák szélsőséges erők az orosz álláspontot képviselik, és mentegetik az inváziót végrehajtó agresszort.

A képviselők a múlt hét folyamán nem járultak ahhoz, hogy Robert Ficot, volt miniszterelnököt kiadják az igazságszolgáltatásnak. Az előzetes letartóztatás elrendeléséhez nem járult hozzá a Sme rodina teljes frakciója és az OĽaNO két képviselője. Boris Kollár által vezetett párt nem először tesz keresztbe a kormánykoalíciónak. Igor Matovič a közvéleménytől rengeteg bírálatot kap, hogy nem sikerült pártelnökként rendet rakni a frakciójában és egységes szavazásra buzdítani az összes képviselőt a kiadatási kérelem mellett. A volt miniszterelnök narratívája, hogy a döntéshozatalnál nem a párt, hanem a személyek vallottak kudarcot, és a koalíción belüli politikai ellenfelét, Richard Sulíkot ekézte ismét.

Bugár Béla, a szlovákiai magyar politika egyik legtapasztaltabb és legmegosztóbb személyisége kilépett a Szövetségből. Már előzetesen igéretet tett arra, hogy távozik a közéletből és párttól való búcsúja az egyik lépés afelé, hogy abba hagyja a direkt politizálást. Az MKP és a Most-Híd volt elnökének a pályafutását nehéz egyöntetűen értékelni, ugyanis kap hideget és meleget is a szlovákiai magyar választópolgároktól. Vitatható döntések és jelentős érdemek jellemzik a politikusi tevékenységét.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban