Na hlavný obsah

Szigorítanának az abortuszszabályokon az Egyesült Államokban

Ideológiai csata zajlik a tengerentúlon. A Legfelsőbb Bíróság egyik tagja eltörölné a Roe kontra Wade döntést, amely alapján az amerikai nők szabadon választhatnak az abortuszról.

Szigorítanának az abortuszszabályokon az Egyesült Államokban
Foto: TASR/AP/Missourian

A Legfelsőbb Bíróság egyik tagja, Samuel Alito által összeállított kiszivárgott tervezet szerint eltörölné a művi terhesség-megszakítását legalizálós 1973-as ítéletét, a jogi precedenst teremtő Roe kontra Wade döntés. A mérföldkőnek számító jogi döntésnek köszönhetően csaknem 50 éve az amerikai nők szabadon dönthetnek az abortuszról a terhesség első három hónapjában. Az abortusz legalitása elleni tervezet egyik indoklása az, hogy „az abortuszhoz való jog nem gyökerezik mélyen a nemzet történelmében és hagyományaiban”.

A tervezet kiszivárgása példátlan a Legfelsőbb Bíróság történelmében, vizsgálat is fog történni az ügyben. A jobboldali többségű, az alkotmánybírósági funkciót is ellátó bíróság tervezett döntésének rengeteg következménye lehet. A tervezet szerint megszűnik szövetségi szinten az abortusz, és visszakerül a tagállamok hatáskörében az engedélyezés. Roe kontra Wade döntés hatálony kívül helyezésével dominóeffektus indulhat el, és átmehet ez a dolog kereszténykonzervatív erők által támadott melegházasság intézményére, vagy a fogamzásgátlás törvényi tiltására.

Demokrata vélemények szerint az elmúlt ötven év legnagyobb jogkorlátozását jelentené, ha tényleg szigorítanának az abortuszszabályokon. A képviselőház elnöke, Nancy Pelosi és Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője úgy reagált erre, hogy a „modern történelem egyik legrosszabb és legkárosabb döntését” kívánják bevezetni a republikánusok által kinevezett bírák. Az amerikai konzervatív erők álláspontja erősen befolyásolhatja az európai jobboldali keresztény pártok politikáját és abortuszhoz való viszonyát.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban