Na hlavný obsah

Csökkent az abortuszok száma

900-al kevesebb beavatkozás történt az elmúlt egy évben. A szlovák politikában is van irányuló törekvés, hogy szigorúbb törvényi keretek szabályozzák az abortuszt.

Csökkent az abortuszok száma
Foto: TASR

Csökkent a női terhességmegszakítások száma évközi összehasonlításban. 900-al kevesebb ilyen beavatkozás történt a tavalyi év azonos időszakához mérve, és 2020 és 2021 között tíz százalékos csökkenést regisztráltak – derül ki az Egészségügyi Információk Nemzeti Intézete felméréséből.

A terhesség megszakítások folyamatos redukálódását azzal a szociagazdasági szemponttal lehet magyarázni, hogy a háztartások bevételeinek növekedésével csökken az abortuszok száma. Ez a csökkenés azért is meglepő, mert a pandémiás időszakban nagy mértékben nőtt a nők ellen elkövetett erőszakok száma.

A jogszabályi kereteknek köszönhetően Szlovákiában megengedő törvényi feltételekben részesülnek azok a nők, akik abortuszt választják. A megengedő jogi környezet miatt az állandóan politikai támadások kereszttüzében vannak a szexuális és reproduktív jogok. Szlovákiában is van arra irányuló törekvés, hogy sokkal szigorúbb törvényi keretek közé szorítják a női terhesség megszakítás szabályrendszerét. Sokan úgy vélik, hogy a törvényi szigorításokkal nem fog csökkeni a terhesség megszakítások száma, hiszen akinek szüksége van rá az keresni fogja a lehetőséget, hogy átessen a beavatkozáson.

Az abortusszal kapcsolatban másik jelentős probléma, hogy az egészségügyi intézmények nagyobb részében nincs megfelelő ellátás, és szakszerűtlen a tájékoztatás. Ennek köszönhetően több nő is megalázó helyzetbe kerül az ellátás során, és egész életre való traumában részesülnek.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban