Na hlavný obsah

A WOA nem ért egyet az orosz sportolók kizárásával

Az Olimpikonok Világszövetsége szerint az Olimpiai Charta alapelveit kell figyelembe venni és engedélyezni az eltiltott sportolóknak a részvételt.

A WOA nem ért egyet az orosz sportolók kizárásával
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) köszönti Thomas Bachot, (b) a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét 2014-ben Szocsiban, ahol a 22. téli olimpiai játékokat rendezték. Foto: TASR/AP

Az Olimpikonok Világszövetsége (WOA) nem ért egyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlásával, amelynek nyomán számos sportági világszövetség kitiltotta az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekről. A NOB február 28-án javasolta a sportszövetségeknek, hogy Oroszország és az ukrajnai háborúban őt támogató Fehéroroszország versenyzőit ne engedjék indulni eseményeiken. A több mint százezer olimpikont képviselő szervezet honlapján leszögezte, hogy megérti és tiszteletben tartja a NOB ajánlását, azonban szilárd meggyőződése, hogy a versenyzésről minden sportolónak egyénileg és az Olimpiai Charta alapelvei szerint kell döntenie, és joga van részt vennie sporteseményeken. Azt az Olimpikonok Világszövetsége is támogatta február végi állásfoglalásában, hogy az ukrajnai invázió miatt Oroszország és Fehéroroszország ne rendezhessen nemzetközi versenyeket.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban