Na hlavný obsah

A cseh rádió tudósítója jelenti

45 humanitárius segélyszállító buszból álló konvoj tart az ukrajnai Mariupolba. Ezzel egy időben akarják evakuálni a civileket az ostromlott városból.

A cseh rádió tudósítója jelenti
Foto: TASR

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a bombázás csak akkor ér véget, ha az ukrán csapatok megadják magukat. Harkovban folytatódik a bombázás, Izjumból is fegyverropogás hallatszik. Éjszaka orosz rakéták teljesen megsemmisítettek egy kőolajjal teli lerakatot a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszkban. A helyszínen van a cseh rádió riportere Martin Dorazín, ő számolt be a legfrissebb történésekről.

Este furcsa villanásokat lehetett látni az égen, amiről sokan azt hitték talán zivatar van készülőben, de hamar kiderült, hogy nem villámlásról van szó, hanem annak a rakétának a fényéről, amely eltalálta a kőolaj lerakatot, ami azonnal lángba borult. Hasonló helyzet van Liszicsanszkban is, de ott a tűz jobban szétterjedt és mostanáig nem sikerült teljesen eloltani. Dnyipropetrovszkban még úgy is, hogy kisebb tűz volt, fojtogató szagot lehetett érezni és a robbanás pillanatában a szirénák is megszólaltak. Ezt követően érkezett a hír, hogy sikerült lelőni három orosz vadászrepülőt. Ez azt jelenti, hogy a légvédelem jól működik, ami azért is fontos, mert eddig egy bomba sem esett a milliók által lakott város központjára.

Rossz hírek érkeznek a szomszédos Luhanszki és Donyecki területekről, amelyek még részlegesen ukrán ellenőrzés alatt állnak és ahol ádáz harcok dúlnak. Az orosz csapatok ott már megerősítették pozíciójukat. 

“Valószínűleg azokról a csapatokról lehet szó, amelyek folyamatos harcok árán jutottak el Kijevtől egészen ezekre a területekre. Oroszország nem titkolta, hogy Ukrajna keleti területeire fog koncentrálni, ahol a helyzet pillanatnyilag is tragikusnak mondható.” jelentette a helyszínről a cseh rádió riportere Martin Dorazín.

A luhanszki regionális katonai közigazgatás vezetője Szergej Hajdaj elmondása alapján ott a legrosszabb a humanitárius helyzet, ha nem vesszük figyelembe Mariupol városát délen, mivel gyakorlatilag azt a területet már lehetetlenség elérni. Az emberek élelmiszer nélkül maradtak, pincékben bujkálnak és egyetlen humanitárius konvoj sem jut be a városba. Ezen a területen szétszóródva több tíz, sőt valószínűleg több százezer ember bujkál a háborús övezet mentén, akikhez nem lehet eljutni, de akik maguk sem tudnak kijutni a térségből, mert ha lenne is autójuk, akkor sincs üzemanyaguk. 

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban