Na hlavný obsah

500 és 1250 euró közötti összeg lesz a menekültek elszállásolása utáni támogatás

Megszavazta a parlament a lex Ukrajnát.

500 és 1250 euró közötti összeg lesz a menekültek elszállásolása utáni támogatás
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Az ún. lex Ukrajna az ukrajnai helyzettel kapcsolatos intézkedésekről szóló törvénycsomag. A menekültek elszállásolási támogatása 500 és 1250 euró közötti összeg lehet, attól függően, hogy a tulajdonos hány helyiséget bocsát a menekültek rendelkezésére. A támogatást az ott töltött éjszakák száma alapján fizetik. A menekültnek áprilistól kell kötelezően bejelentenie az önkormányzatnál, hogy szállást kapott a településen. A szállásadó az önkormányzattól, a település a kormánytól, az pedig a pénzügyminisztériumtól kéri a támogatás kifizetését.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatos, kedden jóváhagyott törvény értelmében a humanitárius segélyt, valamint a menekülteket szállító járművek vezetői mentesülnek az útvámfizetés alól. Az Ukrajnában regisztrált jármű sofőrjének nem kell autópálya-matricát vásárolnia Szlovákia területén.

Ha az ukrajnai menekült nem tud szállást találni menekülttáborban vagy más humanitárius központban, és magánszemély sem kap támogatást az elszállásolásáért, akkor a humanitárius központtól kellene lakhatási támogatást kapnia – áll a jogszabályban. A menedékkérők az ideiglenes menedékjog kérvényezése után azonnal munkát vállalhatnak, ha ukrán állampolgárok. Más országok állampolgárai a rendőrségen kérvényezhetnek ideiglenes vagy állandó letelepedési engedélyt, és annak elbírálásáig az ország területén tartózkodhatnak. A menedékkérőnek nem a rendőrséget, mint eddig, hanem az önkormányzatot kell értesítenie, ha változik a tartózkodási helye és a lakcíme.

A parlament gyorsított jogalkotási eljárás keretében tárgyalt az úgynevezett lex Ukrajna törvényről. Az új jogszabály értelmében az Ukrajnából érkező menekültek a Szlovákiába való belépéstől számított 30 napig jogosultak ingyenes sürgősségi orvosi ellátásra. (tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban