Na hlavný obsah

400 Szlovákiában élő orosz petícióban ítélte el Ukrajna orosz megszállását

A háborúellenességet felvállaló oroszok segítséget kérnek a szlovák kormánytól, mivel tartannak attól, hogy retorzió éri őket a szolidaritás kinyilvánítása miatt.

400 Szlovákiában élő orosz petícióban ítélte el Ukrajna orosz megszállását
Foto: TASR

Egy nap alatt 400 Szlovákiában élő orosz állampolgár írta alá Ukrajna invázióját elítélő petíciót – adta hírül a Denník N. A petíciót aláírók elítélik Oroszország külpolitikáját, anyagi és humanitárius segítséget ajánlanak fel a háború elől menekülők számára. Az aláírók arra is vállalkoztak, hogy a közösségi média felületein bíztatni fogják a honfitársaikat arra, hogy ítéljek el az agressziót, és szólítsák fel Oroszország vezetését arra, hogy azonnal vessenek véget a háborúnak.

A petíciót kezdeményező, Besztercebányán élő vállalkozó arra hívta fel a figyelmet, hogy többen is aláírtak volna a nyilatkozatot, azonban nagyon sokan tartannak attól, hogy ez hátrányosan érintheti az otthon maradt családtagjaikat. Az esetleges retorzióktól való félelem miatt a szlovák kormányhoz fordultak segítségért. Komoly az aggodalomuk a Szlovákiában élő orosz állampolgároknak, hogy mi lesz ha nem tudják majd meghosszabbítani az útlevelüket ebben a rendkívüli helyzetben. Azt kérik a petíció kezdeményezői a kormánytól, hogy tegyék lehetővé számukra azt, hogy legálisan tartózkodhassanak lejárt útlevéllel az ország területén. A kormánnyal való egyeztetés után már fel is állt egy munkacsoport, ami megoldást keresi erre a helyzetre.

(Denník N, azonnali)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban