Na hlavný obsah

Mariupol tragédiája

Görögország mariupoli főkonzulja is elhagyta a várost, aki szörnyű állapotokról számolt be.

Mariupol tragédiája
Foto: TASR/AP

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozására érkezve „súlyos háborús bűncselekménynek” nevezte az ukrajnai Mariupol város elleni orosz támadást.

„Ami most Mariupolban történik, az súlyos háborús bűncselekmény. Az oroszok mindent lerombolnak, lebombáznak és válogatás nélkül mindenkit megölnek”

– jelentette ki Borrell a jelen lévő újságíróknak.

Görögország mariupoli főkonzulja – az utolsó európai uniós diplomata, akit evakuáltak az ukrán kikötővárosból – vasárnap azt mondta, szerinte a várost teljesen elpusztítják az oroszok. Manolis Androulakis több tucat görög állampolgárnak segített elhagyni a megtámadott várost az elmúlt hetekben. A görög főkonzul kedden hagyta el Mariupolt, majd négy napi utazás után, 10 másik görög állampolgárral együtt, Ukrajnán és Moldován keresztül értek végül Romániába, ahonnan a repülőjük indult Görögországba.

„Amit én láttam, azt, remélem, soha és senki más nem fogja látni“

– mondta Androulakis, amikor vasárnap megérkezett az athéni nemzetközi repülőtérre.

„Mariupol része lesz a háború által teljesen elpusztított városok listájának; nem is kellene megnevezni őket, de mint például Guernica, Coventry, Aleppó, Groznij, Leningrád.“

– mondta a konzul.

(kárpáthír.com, Euronews)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban