Na hlavný obsah

Továbbra sem teljesen kizárt egy orosz beavatkozás lehetősége

A NATO szerint műholdfelvételek tanúsítják, Moszkva nemhogy csökkentette, egyenesen növelte csapatai számát az ukrán határ közelében, miután bejelentette, visszavezényli haderejét a térségből.

Továbbra sem teljesen kizárt egy orosz beavatkozás lehetősége
Orosz katonai tábor az ukrán határ közelében. 2022.02.11 Foto: TASR

A hetekben hadgyakorlatokon résztvevő orosz alakulatok látszólag visszatértek állomáshelyeikre. A nyugati és az izraeli hírszerzés viszont további műholdfelvételek elemzését követően továbbra is orosz támadástól, vagy Ukrajnába beszivárgott orosz diverzáns egységek provokációjától tart.

A szakértők szerint egyik valószínűsíthető szcenárió szerint ukrán oldalról történő provokációval próbálhatják meg háborúba rántani az országot.

A műholdfelvételek szerint a Krímben katonai felszerelést és gépjárműveket pakolnak vasúti kocsikra, de a szerelvények célállomása egyelőre ismertlen.

A szakadárok által kontrollált donyecki és luhanszki régióban változó intenzitású katonai tevékenység volt tapasztalható a napokba. Nem megerősített források szerint pedig orosz nehéztüzérség települt Donyeck város közelébe.

Az az izraeli kormány ugyanakkor a diplomaták és családjaik evakuálásra készül Oroszországból, a hírszerzésük ugyanis továbbra is egy orosz inváziótól tart. Izrael az orosz hatóságok segítségét kérte a diplomaták hozzátartozóinak evakuálásában – írja a The Time of Israel.

Szintén egy esetleges orosz beavatkozás előjelei lehetnek a napokban felélénkült kibertámadások. Ezek leginkább a különböző ukrán kormányzati weboldalakat és ukrajnai bankok honlapjait célozták.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban