Na hlavný obsah

Szükség van a választási körzetekre ZMOS szerint

A ZMOS (Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége) szerint kevés a regionális politikus a parlamenti képviselők soraiban, ezért szorgalmazzák a változtatást.

Szükség van a választási körzetekre ZMOS szerint
Foto: obecne-noviny.sk

A parlamenti képviselet anomáliája

Michal Kaliňák, a ZMOS központi irodájának igazgatója szerint egyes régióknak nincs olyan mértékű parlamenti képviselete, amilyen népességük szempontjából illetné ezeket a területeket.

„Ilyen anomália, amilyet Szlovákiában tapasztalunk, sem V4-es, sem uniós szinten nem tapasztalható más országokban. Szemtanúi vagyunk annak, hogy a szlovákiai politikai rendszer nagyon komolyan berozsdásodott”

– mondta Kaliňák.

A nemzetiségi kisebbségeknek kedvezne ez a rendszer

Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő szerint a megyék (VÚC) nem egyeznek meg az egyes régiókkal – ez Gyimesi szerint veszélyezteti a nemzetiségi kisebbségeket. Gyimesi úgy véli, ha például 12 választási körzet lenne, az jobban fedné a természetes régiókat, például Csallóközt és Zemplént, s így nagyobb eséllyel kerülhetne be magyar képviselő a parlamentbe ezekről a területekről.

A parlamenten kívüli Hlas-SD más megoldást javasol. Peter Pellegrini pártelnök arról beszélt, hogy pártja egy ún. kevert választási rendszert tudna elképzelni.

„A képviselők egy részét az egész országban választanák, egy részüket pedig például nagyjából a jelenlegi megyei szinten” – vázolta a párt elképzelését Pellegrini, hozzátéve, hogy szerinte így egyensúlyt lehetne találni az egyes régiók és az ország egészének érdekképviseletében.

Nincs egységes álláspont a koalícióban

Richard Sulík, a koalíciós SaS elnöke nem lát okot a választási körzetek bevezetésére. Ezt azzal indokolja, hogy a Nemzeti Tanács az egész országra vonatkozóan fogad el törvényeket.

A Heger-kabinet ugyanakkor kormányprogramba foglalta rendszer átalakítását, a kormány elkötelezte magát amellett, hogy felülvizsgálja a változtatások lehetőségét. A belügyminisztérium berkeiben ebből a célból jött létre egy bizottság, amelynek feladata megítélni, milyen körülmények között valósítható meg az átalakítás.

„Tárgyalásokat kezdeményeztünk a koalíciós partnerekkel a témában. A megbeszélések zajlanak, egyelőre minden kérdés nyitott” – mondta Roman Mikulec (OĽaNO), a szaktárca vezetője.

Daniel Klimovský politológus szerint, ha változtatásra kerül sor, alaposan át kell gondolni az új rendszer felépítését.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban