Na hlavný obsah

Veszélyes a lengyel élelmiszer?

Lengyelországban kapható a legveszélyesebb élelmiszer egész Európai Unióban, ezt legújabban az ottani ellenőrzési hivatal is megerősítette. A leggyakrabban előforduló problémát a lengyel hústermékekben található szalmonella és lisztéria baktériumok jelentik és Lengyelországban alkalmazzák a legerősebb antibiotikumokat az állatok etetésénél.

Veszélyes a lengyel élelmiszer?

A lengyel lakosság az országban kapható nyers hús és egyéb húsipari termékek ára miatt panaszkodik, de az ellenőrök szerint ez a legkisebb probléma. Arra hívják fel a figyelmet, hogy bár a lengyel termékek ízletesek, de nem feltétlenül megfelelő a minőségük. A lengyel ellenőrzési hivatal szerint ezen kívül senki sem felügyeli a veszteséget, állatorvosból kevés van, ezért gyakran egyéb végzettséggel rendelkezők helyettesítik az állatorvost. Problémát jelent az antibiotikumok alkalmazása is. Lukás Pavelsky az ellenőrző hivatal szóvivője a lengyel médiákban elmondta, hogy aggodalomra ad okot, milyen mértékben használják ezeket az anyagokat. Lengyelországban alkalmazzák a legerősebb antibiotikumokat az állatok etetésénél, kétszer annyit használunk belőle, mint az emberek kezelése esetében. Ezek az anyagok a hús elfogyasztásával az emberi szervezetbe jutnak és gyengítik az immunrendszerünket.

A Szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatal igazgatója Jozef Bíreš szerint Brüsszel megfelelő ellenőrzési mechanizmusokkal rendelkezik ezek kiszűrésére és alkalmaznia kellene ezeket, főleg abban az esetben ha maga az érintett ország ellenőrzési hivatala fogalmazza meg a kritikát. „Az Európai Bizottságnak elsősorban ki kellene küldenie egy úgynevezett auditot az élelmiszerek ellenőrzésére, hogy újragondolják az érintett ország ellenőrzési rendszerét, hogy egyáltalán megfelelően működik-e“ – vélekedett Bíreš, aki hozzáfűzte, hogy az Unión belül nem kerülhet a piacra olyan áru, ami közvetlenül vagy közvetetten veszélyeztetheti a vásárlók egészségét. A lengyel médiák arra hívták fel a figyelmet, hogy az országban működő, az élelmiszerek minőségét ellenőrző hivatalok nem működnek együtt. Jozef Bíreš azt mondja, hogy három ilyen hivatal van Lengyelországban ellentétben Szlovákiával, ahol az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatal hivatott ellenőrizni az állatok egészségét, a feldolgozást és az eladást is egyben. Lengyelország a hetedik legnagyobb élelmiszer exportőr Európában, de hozzájuk érkezik a legtöbb panasz is, ezért a Földművelésügyi Minisztérium reformot hirdet.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban