Na hlavný obsah

Nem törölte el az Alkotmánybíróság a járványügyi intézkedéseket

A pluska.sk hírportál értesülése alapján az az álhír kezdett el terjedni az interneten miszerint az Alkotmánybíróság eltörölte a maszkviselésre, karanténra, Covid-igazolványra és úgynevezett OP-üzemmódra vonatkozó szabályokat.

A rendkívül gyorsan terjedő cikk szerzői azt állítják, hogy az Alkotmánybíróság eltörölte a Közegészségügyi Hivatal járványügyi intézkedéseit, továbbá arra ösztönzik az olvasókat, hogy jelentsék fel a rendőröket, a bolti eladókat vagy a pedagógusokat, akik felszólítanak a szabályok betartására. A helyzet odáig fajult, hogy az egészségügyi minisztériumnak is be kellett avatkoznia.

„A maszkok, a karantén, a Covid-igazolványok és az OTP/OP-rezsim továbbra is érvényben marad, semmilyen szenzáció nem történt. Az Alkotmánybíróság semmilyen döntéssel sem törölte el ezeket a szabályokat“

– írták a hivatalos Facebook-oldalukon.

A minisztérium kifejtette, hogy a közösségi oldalakon terjedő cikk alapját egy egy hónappal ezelőtti határozatban kell keresni, amikor az Alkotmánybíróság eltörölte a hatóságok azon jogkörét, hogy a lakhelyen kívül elrendelhessék a karantént.

„Az Alkotmánybíróság határozatában a közegészségügy védelméről szóló törvénynek csak egyes részeit nyilvánította alkotmányellenesnek. Az Alkotmánybíróság által jelzett hibák egy részét már kijavították a törvény módosításával“

– reagált a minisztérium.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban