Na hlavný obsah

Izrael megkezdte a palesztin civilek evakuálását Rafahból

A civil lakosság kimenekítését megelőzte egy légicsapás, amelyben legkevesebben 16-an vesztették életüket.

Izrael megkezdte a palesztin civilek evakuálását Rafahból
Sátortábor Rafah városában, ahol mintegy 1,5 millió palesztin talált menedéket. Foto: TASR/AP/Hatem Ali

Az izraeli hadsereg hétfő hajnalban megkezdte a palesztin civilek evakuálását a Gázai övezet legdélibb, még el nem foglalt városából, Rafahból. Szórólapokon, hangüzenetekben és telefonhívásokkal távozásra szólították fel a várostól keletre fekvő, és az Egyiptommal szomszédos lakónegyedekben élőket.

Arra utasították a civileket, hogy meneküljenek a tengerparti al-Mavaszi negyedbe vagy Hán-Júnisz környékére. Becslések szerint mintegy százezer palesztin él az evakuálásra felszólított területeken.

Az izraeli hadsereg hétfő reggel megerősítette, hogy az éjszaka folyamán légicsapásokat hajtottak végre, és terrortámadásokat hiúsítottak meg Rafahban. A támadás során legkevesebben 16-an vesztették az életüket.

Az egyiptomi határnál fekvő városban 1,5 millió palesztin talált menedéket, akik a Gázai övezetben az Izrael és a Hamász közötti konfliktus során kényszerültek lakóhelyüket elhagyni. Izrael azt állítja, hogy Rafah a Hamász fegyvereseinek utolsó bástyája, és már régóta tervez katonai műveletet a városban – a nemzetközi közösség nagy részének ellenkezése ellenére.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban