Na hlavný obsah

A második fordulóban dől el, ki lesz Észak-Macedónia új államfője

Az első fordulót Gordana Siljanovska-Davkova nyerte megelőzve a hivatalban lévő elnököt Stevo Pendarovskit.

A második fordulóban dől el, ki lesz Észak-Macedónia új államfője
Foto: TASR/AP/Boris Grdanoski

Az észak-macedóniai elnökválasztás szerdai első fordulóját Gordana Siljanovska-Davkova nyerte, aki a nacionalista Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO-DPMNE) nevű pártszövetség színeiben indult.

A leadott szavazatok 80 százalékának megszámlálása azt mutatta, hogy a 70 éves jogászprofesszor a szavazatok közel negyven (39,8) százalékát szerezte meg.

A hivatalban lévő elnök, Stevo Pendarovski, akit a szociáldemokraták (Macedón Szociáldemokrata Unió – SDMS) támogattak a választásokon, a szavazatok közel tizenkilenc és fél (19,4) százalékával lemaradt Siljanovska-Davkova mögött.

A harmadik helyre valószínűleg Bujar Osmani külügyminiszter kerül, akit a választásokon az albán Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) koalíció támogatott. Osmani a szavazatok valamivel több, mint 14 (14,3) százalékát kapta.

Mivel egyik jelölt sem nyerte el a szavazatok legalább 50 százalékát, május 8-án második fordulót tartanak, hogy eldöntsék, ki lesz az új államfő. Ugyanezen a napon Észak-Macedóniában parlamenti választásokat is tartanak.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban