Na hlavný obsah

Évértékelőt tartott Orbán Viktor

Huszonötödik alkalommal tartott évértékelőt Orbán Viktor szombat délután, ebben érdemben először reagált Novák Katalin és Varga Judit lemondására és az ezt előidéző kegyelmi botrányra.

Évértékelőt tartott Orbán Viktor
Budapest, 2024. február 17. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelõ beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én. Foto: MTI/Koszticsák Szilárd

„A 24-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul, köztársasági elnök asszonyunk benyújtotta a lemondását. Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel” – ezzel, Novák Katalin lemondásával kezdte Orbán Viktor.

Egyrészt próbálta eltolni magától a felelősséget a botrány miatt. Azt mondta, a nemzeti egységet a köztársasági elnök döntése bontotta meg, éppen ezért az ő lemondása kellett a nemzeti egység helyreállításához.

Orbán a pénteki, több tízezer embert megmozgató demonstrációra nem ragált, a tüntetés kezdetén is csak annyit reagált közösségi oldalán: készülünk.

A miniszterelnök komplex gyermekvédelmi intézkedéscsomagot jelentett be, arról beszélt, hogy teljes egészében átfésülik a gyermekvédelmi rendszert, a vonatkozó jogszabályokat, és a gyerekek erősebb védelme érdekében módosítanak rajtuk.

Orbán Viktor sokak várakozásával ellentétben nem jelentett be milliókat érintő népjóléti intézkedéseket, pedig ez lett volna az egyetlen eszköz, amivel el tudta volna vinni a fókuszt a kormány számára rendkívül kínos, a köztársasági elnök és volt igazságügyminiszter bukását előidéző kegyelmi botrányról.

Belföldi ellenfelei helyett a beszéd nagyobb részében az EU-t kritizálta, Orbán szerint Brüsszel eltávolodott az európai emberektől, és változásra van szükség, amelyet ki kell kényszeríteni.

A parlament tavaszi ülésszakának elején ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását Orbán szerint már csak néhány lépés hiányzik ehhez.

A Momentum nevében Donáth Anna, a párt elnöke reagált az elnök beszédére, szerinte Orbán pont a lényeges kérdésekre nem válaszolt, mégpedig a bicskei pedofilbotránnyal kapcsolatban.

A Párbeszéd parlamenti frakciójában ülő Jámbor András szerint két mondatnak kellett volna elhangoznia az évértékelőn Orbán szájából: hogy bocsánatot kérünk a bicskei áldozatoktól, és hogy nyilvánosságra hozunk minden információt a kegyelmi ügyben.

A miniszterelnök szerint sürgető feladat az új köztársasági elnök választása, így azt kéri az Országgyűléstől, hogy indítsák el ezt az eljárást. „Kérem, hogy az átmeneti időszakot szorítsuk minimálisra, ahogy az egy nagy és erős kormányzópárthoz illik” – mondta Orbán, aki ezzel a kegyelmi témát le is zárta. Azt mondta: „Ezzel a legfontosabb és legsürgetőbb dologgal végeztem is.”

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban