Na hlavný obsah

Odakint most szörnyek járnak

A nemrég kipattant kegyelmi botrány folyamodványaként, az „eredmény” okozta társadalmi csalódottságra reagálva, a magyar gyermekvédelem állapotát látva, kilenc tartalomgyártó péntek estére demonstrációt szervezett Budapestre a Hősök terére.

Odakint most szörnyek járnak
Foto: youtube

Számos ismert személyiség jelezte, hogy támogatják a közös kiállást. Csak azokat írták fel a tüntetés előtt nyilvánosságra hozott listára, akik írásban is megerősítették, hogy feltehetik nevüket. A csatlakozó ismert személyiségek, művészek, színészek között volt többek között Gálvölgyi János, Molnár Ferenc Caramel, Havas Henrik de Nagy Bandó András is.

„Rábíztuk a gyerekek nevelését a társadalomra, és sajnos elbuktunk” – vezette fel a péntek esti tüntetését az egyik szervező, a műsorvezetést vállaló Gulyás Márton, aki később ötvenezerre becsülte a résztvevők számát, de egyes források szerint a demonstráción résztvevők száma elérhette a 150 ezret is.

„Odakinn most szörnyek járnak. Szörnyek, akik a gyerekek helyett a bántalmazókat segítették” – ezzel kezdte későb felszólalását a demonstráció pódiumára lépő anyák egyike, Pottyondy Edina, aki szerint a magyar állam csődöt mondott.

Videóüzenetben jelentkezett Baukó Attila, Azariah, aki arról beszélt, hogy nem volt értelme, amikor a kormány arról beszélt, hogy védjük meg a gyerekeinket. – Az viszont teljesen új szint, hogy pedofil arcoknak falazunk – mondta, felidézve Kaleta Gábor ügyét is. Nem azt mondja, hogy kapát, kaszát kell fogni, most még nem. Most még ébredni kell.

A Nemakarokbeleszólni Instagram-oldal készítői a demonstráció egy pontján áldozatoktól származó mondatokat olvastak fel. A tömeg hatalmas fújolással fogadta a bántalmazóktól elhangzottakat.

Résztvevők beszámolói szerint a demonstráción ritkán tapasztalt fegyelem uralkodott. A Telex és a 24.hu információi szerint aznap este mindössze két esetben kellett a rendőröknek közbelépni – két személyt emeltek ki a tömegből, még a demonstráció alatt, valamit a megmozdulást követően, mintegy 100 tüntető jelent meg a Fidesz székház előtt, velük szemben rendőrsorfal védte az épületet.

(hang.hu/telex.hu/hvg.hu/24.hu/mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban