Na hlavný obsah

Kultúra és hatalom viszonyát (is) boncolgatja a Jókai Színház Mefisztó c. előadása

Mit tehet egy művész, ha diktatúrában él? Vagy inkább mit nem tehet. S mi lesz vele, ha lepaktál a hatalommal? Egyáltalán, milyen lenne kultúra és hatalom ideális viszonya? A Komáromi Jókai Színház Mefisztó című előadásának alkotóival beszélgettünk.

Kultúra és hatalom viszonyát (is) boncolgatja a Jókai Színház Mefisztó c. előadása
Foto: Komáromi Jókai Színház - FB

Klaus Mann Mephisto című regénye a Harmadik Birodalom ünnepelt színésze és színi direktora, Hendrik Höfgen történetén keresztül arra mutat rá, embertelenné válik maga is, aki egy embertelen rendszerben lepaktál a hatalommal. Súlyos kérdéseket vet fel a Komáromi Jókai Színház Mefisztó című karrierjátéka is. Varga Emese dramaturggal, és a Miniszterelnök” szerepét játszó Jászai Mari-díjas Mokos Attilával arról is beszélgettünk, milyen lenne kultúra és hatalom ideális viszonya.

Az interjúból továbbá kiderül:

Milyen válaszokat adhat egy művész, illetve a művészet maga olyan helyzetekben, mint amilyen a múlt század harmincas éveinek Németországa volt?

Mokos Attila mesél a rendszerváltás előtti időszakról, amikor pályakezdő színészként Kassán próbálgatta szárnyait, de szól arról is, hogy élte meg színművészetis főiskolai diákként a rendszerváltást.

Milyen helyzetben van a szlovákiai magyar színház a rendszerváltás óta?

Milyen volt a helyzet az intendatúra idején, amikor Mokos Attila egy éven keresztül megbízott vezetőként igazgatta a komáromi Jókai Színházat?

Milyen lenne kultúra és a hatalom ideális viszonya?

Hogyan működnek a színházak Szlovákiában, és hogyan külföldön, Spanyolországban, Franciaországban vagy épp Olaszországban?

Mennyire sikerült megvalósítani úgy és akkora szabadsággal az előadást, ahogy azt szerették volna?

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban