Na hlavný obsah

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bírálta Donald Trump kijelentését

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár óva int a szervezet biztonságát aláásó kijelentésektől. Stoltenberg ezzel Donald Trump korábbi amerikai elnök azon kijelentésére reagált, mi szerint elnöksége esetén Egyesült Államok esetleges orosz támadás során sem nyújtana katonai segítséget azon tagállamoknak melyek nem teljesítették pénzügyi kötelezettségeiket.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bírálta Donald Trump kijelentését
Jens Stoltenberg Foto: SITA/AP

Trump, aki ismét versenybe száll a demokrata párt elnökjelölti posztjáért mindezt szombaton, egy Dél-Karolina államban tartott választási rendezvényen közölte. A kijelentés része volt az is, mi szerint bátorítani fogja Oroszországot az ilyen tagállamok megtámadására.

Stoltenberg szerint az efféle kijelentések csökkentik a NATO-ba vetett bizalmat és a tagállamok állampolgárainak biztonságérzetét. Szerinte a szervezet továbbra is képes minden tagállamát megvédeni és bármilyen esetleges támadás esetén egységes ellentámadással válaszolni.

A főtitkár úgy gondolja, hogy függetlenül a választási eredményektől, az Egyesült Államok erős és elkötelezett NATO szövetséges marad. Stoltenberg mellett Trump kijelentését bírálta Charles Michel az Európai Tanács elnöke, valamint Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban