Na hlavný obsah

A Slovensko mozgalom bírálja a kormánytagok havi jövedelmének emelkedését

Robert Fico miniszterelnök 96%-os fizetésemelést kap. A fizetése a csaknem 4900 euróról mintegy 9600 euróra emelkedik - közölte keddi sajtótájékoztatóján Igor Matovič, a Hnutie Slovensko vezetője, miután a kormány elfogadta a javaslatot.

A Slovensko mozgalom bírálja a kormánytagok havi jövedelmének emelkedését
Igor Matovič Foto: SITA

Emlékeztetett ugyanakkor a jelenlegi kormány be nem váltott választások előtti ígéreteire, mint például az olcsóbb élelmiszer és energia árakra. Július Jakab a pénzügyi és költségvetési bizottság Slovensko-s tagja elmondta, hogy egy miniszter a módosítás után csaknem nettó 7300 eurót kap, a miniszterelnök-helyettes nettó 8100 eurót.


Matovičék bírálták azt is, hogy a kormány az átalány költségtérítést növelte tagjai számára. Ők ezt a fizetésükön felül kapják. Adót vagy illetéket nem fizetnek utána.

„A kormány …tiszteletben tartja a költségvetési felelősségről szóló alkotmányos törvényt. Ugyanakkor … teljesíteni kívánja az egyes alkotmányos tisztségviselők illetményéről szóló törvény célját, amely kiemeli a kormánytag politikai és jogi felelősségének magasabb szintjét a parlamenti képviselőkéhez képest“ – magyarázta a kabinet, amely ezt átmeneti megoldásnak tekinti a kormánytagok javadalmazására.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban