Na hlavný obsah

Magasabb lesz a kormánytagok fizetése

Magasabb lesz a kormánytagok tényleges fizetése, mert egy új módosítás értelmében a fizetésükön felül járó juttatások összege az átlagbértől függ majd.

Magasabb lesz a kormánytagok fizetése
Foto: SITA/Jana Birošová


Módosul a kormánytagok fizetésen felül kapott átalánykompenzációjának meghatározási módja. Mivel az eddigi fix összeg helyett ezentúl az országos átlagbértől függ majd az összeg, a kormánytagok fizetése a korábbihoz képest emelkedni fog.

A változás Robert Fico miniszterelnök kedden elfogadott javaslatából következik, állítása szerint ugyanis utoljára 2001-ben határozták meg az átalánykompenzációt, az pedig már nem felel meg napjaink gazdasági helyzetének.

Utóbbi mellett a kormánytagokkal szemben állított állítólagos magasabb követelmények miatt is indokoltnak tartja az emelést. A módosítás értelmében a miniszterelnök a havi átlagbér 4 és félszeresét, helyettese 3 és félszeresét, a szakminiszterek pedig 3,1 szeresét kapják majd meg átalánykompenzációként.

A szóban forgó gazdasági átlagbér tavaly év végén 1403 euró volt. A kormánykabinet a módosítással kapcsolatban kiemelte, hogy továbbra is tiszteletben tartják a költségvetési felelősségről szóló alkotmányos törvényt.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban