Na hlavný obsah

Ravaszék szerint együtt kell működni a szlovákiai kisebbségeknek a KultMinor megmaradásáért

A kormány megszüntetné a Kisebbségi Kulturális Alapot. Ennek kapcsán tárgyaltak a héten az illetékes államtitkárral a szlovákiai magyar politikusok. A Magyar Szövetség pozitívan értékelte a tárgyalást, de Rigó Konrád Hidas politikus, valamint Ravasz Ábel volt romaügyi kormánybiztos inkább szkeptikusan.

Ravaszék szerint együtt kell működni a szlovákiai kisebbségeknek a KultMinor megmaradásáért

Mint ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a negyedik Fico kormány megszüntetné az önálló Kisebbségi Kulturális Alapot, ismertebb nevén a Kult Minort. A tervek szerint létre jönne egy új Kultúrát Támogató Alap, és ebbe az alapba olvasztanák be a KultMinort, valamint a Művészeti alapot (Fond na podporu umenia)  is. Ennek az új alapnak a tevékenységébe az államnyelv, a szlovák irodalom, az élő kultúra, a kulturális örökség és a nemzetiségi kisebbségi kultúra támogatása is beletartozna.

Miután a hírek napvilágra kerültek, azonnal érkeztek a bírálatok a szlovákiai magyar politikusoktól. A Kult Minor megszüntetése ellen a Magyar Szövetség és a Híd párt volt politikusai is aláírásgyűjtésbe kezdtek. A héten a kormányhivatal találkozóra hívta a szlovákiai magyar politikusokat, ám az eredményeket mindkét csoport másképp értékelte. A Magyar Szövetség pozitívan értékelte a tárgyalást, de Rigó Konrád Hidas politikus, valamint Ravasz Ábel volt romaügyi kormánybiztos inkább szkeptikusan. Szerintük a megbeszélés alapján a három kulturális alap összevonása egyáltalán nem biztos még, csak egy lehetséges módosítás a kormánytervezetén.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban