Na hlavný obsah

Nemzeti gyásznapot tartanak szombaton Csehországban

Csehország szombaton állami gyásszal emlékezik meg a prágai Károly Egyetem bölcsészkarán csütörtökön történt lövöldözés áldozatairól. Az emberek egyperces néma csenddel róhatják le kegyeletüket az áldozatok előtt, és részvétüket fejezik ki a túlélőknek, valamint különböző megemlékezésekre és istentiszteletekre gyűlnek össze.

Nemzeti gyásznapot tartanak szombaton Csehországban
Foto: SITA/AP

Egyes városokban törölték vagy módosították az adventi rendezvényeket, és szigorították a biztonsági intézkedéseket. A lövöldözés áldozataiért 11 órakor kezdődik a prágai várban lévő Szent Vitus-székesegyházban a megemlékező mise. Ezt Jan Graubner prágai érsek fogja celebrálni. Részt vesz rajta Petr Pavel cseh köztársasági elnök és Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnöke is.

A brünni Szent Péter és Pál székesegyházban is megemlékeznek a támadás áldozatairól. Délben a tűzoltók felszerelésükkel együtt vonulnak ki állomáshelyük elé, és egyperces néma csenddel tisztelegnek a tragédia áldozatai előtt. A prágai Václav Havel repülőtéren egy időre szünetel a szolgáltatás és az árusítás az üzletekben, valamint az utasok kiszolgálása is.

(aktuality)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban