Na hlavný obsah

Lövöldözés volt a prágai Károly Egyetemen

A Károly Egyetem egyetem bölcsészkarán csütörtök kora délután egy fiatal férfi fegyvert ragadott, és lemészárolt 14 embert, majd magával is végzett.

Lövöldözés volt a prágai Károly Egyetemen
Foto: SITA/AP

A ČT24 csatorna szerint a lövöldözés a Károly Egyetem bölcsészkarának épületében történt a Jan Palach téren. Az egész teret és környékét teljesen lezárták. Csütörtök este fél hatra a bölcsészkar épületét teljesen kiürítették, és minden sebesültet a cseh főváros valamelyik kórházába szállítottak.

Vlastimil Válek egészségügyi miniszter szerint az oktatókórházak készülnek a sérültek fogadására.

A tragikus eseményre reagálva Petr Fiala miniszterelnök lemondta olmützi munkaprogramját, és visszautazik a fővárosba.

„A prágai Károly Egyetemen történt, legkevesebb tizenöt ember halálát követelő csütörtöki lövöldözésnek feltehetően nincsen köze a „nemzetközi terrorizmushoz” – közölte Vít Rakúšan cseh kormányfőhelyettes és belügyminiszter.

A belügyminiszter a cseh televízióban sugárzott adásban figyelmeztette az embereket, hogy ne menjenek a helyszínre nézelődni. Hozzátette, hogy a rendőrség maximális készültségben van, és az esemény prioritást élvez számukra. Elmondása szerint a reagáló egység azonnal a helyszínre érkezett.

Rakúšan péntek reggel közölte, hogy a prágai Károly Egyetem Bölcsészkarán csütörtökön történt lövöldözés után három külföldi – két egyesült arab emírségekbeli és egy holland állampolgár – is a sebesültek között van. A tárcavezető továbbá megerősítette, hogy a rendőrségnek eddig 13-at sikerült azonosítani a 14 halálos áldozat közül. A 25 sérült közül tíznek az állapota súlyos.

Petr Pavel cseh köztársasági elnök tegnap éjjel tartott sajtótájékoztatóján arra kért mindenkit, hogy senki ne éljen vissza a történtekkel, és ne használja azt politikai célokra vagy a rendőrséggel szembeni támadásra.

A szlovák külügyminisztériumnak jelenleg nincs tudomása arról, hogy a sérültek vagy halottak közt szlovák állampolgárok lennének. Az információkat időről időre frissíteni fogják.ű

Több európai politikus, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök és Robert Fico kormányfő is részvétét és együttérzését fejezte ki a lövöldözés áldozatai hozzátartozóinak.

A szörnyű tett Csehország történetének legtragikusabb lövöldözéseként vonul be a történelembe. A 2015-ös Uherský Brodban történt lövöldözésben nyolcan haltak meg, négy éve az ostravai kórházban történt fegyveres incidens során kilencen. Petr Fiala cseh miniszterelnök csütörtök estére rendkívüli kormányülést hívott össze, melyen úgy döntöttek, hogy december 23-ára nemzeti gyásznapot hirdetnek, félárbocra eresztik a nemzeti lobogót.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban