Na hlavný obsah

A cseh rendőrség ellenőrzi a lövöldözésre adott pozitív reakciókat, őrizetbe vettek egy 14 éves diákot

A cseh rendőrség csütörtök óta nyolc bejelentést ellenőriz, amelyekben konkrét személyek pozitívan reagáltak a prágai Károly Egyetemen történt lövöldözésre. Ezt Martin Vondrašek cseh rendőrfőkaitány közölte.

A cseh rendőrség ellenőrzi a lövöldözésre adott pozitív reakciókat, őrizetbe vettek egy 14 éves diákot
Foto: SITA/AP

Négy esetben sikerült a rendőrségnek őrizetbe vennie a gyanúsítottakat. Egyikük egy 14 éves diák Olomouc régióból.

Emellett a lövöldöző családja is fenyegetésekkel néz szembe.

„Közel 31 éve szolgálok, és sok mindenen mentem keresztül. Amit tegnap láttam, az életem legmegrázóbb élménye“ – vallotta be a rendőrfőkapitány. Felidézte, hogy a cseh rendőrök 2011-ben kezdtek el készülni egy ilyen eseményre, Anders Breivik norvégiai támadása után. „Nagyon sajnálom, hogy szükségünk volt ezekre a képességekre“ – tette hozzá.

A rendőrség pénteken ismertette a rajtaütés részleteit. A sajtótájékoztató elején lejátszottak egy videót a rendőrségi kamerákról, amelyet a későbbiekben kommentáltak. A beavatkozás hátránya szerintük az volt, hogy nem lehetett lövéseket hallani, így aktívan kellett keresniük a támadót. Olyan információik voltak, hogy az épület felsőbb emeletein, később a tetőn kell lennie.

Matějček szerint az épület előtt is szükséges volt beavatkozniuk. Arra a kérdésre, hogy miért nem használtak puskákat, Aleš Strach, a prágai bűnügyi rendőrség vezetője azt mondta, hogy ilyenek nem tartoznak a felszerelésükhöz. Azt is elmondta, hogy a pisztolyokkal nyomás alá helyezték az elkövetőt, aminek következtében lelőtte magát.

A rendőrség szerint egy sörétes puskával végzett magával. Megerősítették, hogy nyolc fegyverre volt engedélye, amelyek közül kettő puska volt. Hozzátették, vizsgálják, hogy rendszerhiba vagy egyéni hiba lehetett-e abban, hogy az elkövető ennyi fegyvert birtokolt. Az is nyilvánvaló – mondták -, hogy valamelyest ismerte a rendőrség módszereit.

Vít Rakušan belügyminiszter pontosította az áldozatok számának változásáról szóló információkat. „Tizenhárom áldozat halt meg a helyszínen, és a 14. a lövöldöző. Egy személy a kórházban vesztette életét“ – mondta, és megerősítette, hogy a sebesültek között van egy holland és két egyesült arab emírségekbeli állampolgár is.

„Az ilyen jellegű támadás olyan cselekmény, amelyet nagyon nehéz megelőzni“ – mondta a miniszter. Elmondta, hogy a tárca megosztott felelősséget lát a közterületek biztonságát tekintve. A fegyvertörvényekről szóló vitát is jogosnak tartja. Emellett sürgette a médiát, hogy érzékenyen közelítse meg a témát a tudósításokban, és ne bagatellizálja el az eseményt.

Mindeközben a rendőrség megerősítette a klánovicei gyilkosságnál és a prágai lövöldözésnél használt fegyver egyezését A ballisztikai szakértői vizsgálat egyezést mutatott ki a múlt héten a klánovicei erdőben egy férfi és gyermeke meggyilkolásánál használt fegyver és aközött, amelyet a rendőrség abban a házban talált, ahol az egyetemi lövöldöző lakott. A cseh rendőrség ezt pénteken közölte az X közösségi hálón.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban