Na hlavný obsah

Orbán szerint a V4 lényegében felbomlott, de szeretnék újraéleszteni

A Visegrádi Csoport belső problémák és külső nyomás miatt lényegében felbomlott. Ezt Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelentette ki csütörtökön, hozzátéve, hogy jelenleg annak újjáélesztésén dolgoznak.

Orbán szerint a V4 lényegében felbomlott, de szeretnék újraéleszteni
Orbán Viktor. Foto: SITA

A szlovákiai és lengyelországi választási eredmények hatásáról kérdezve Orbán Viktor a HírTV által élőben közvetített éves nemzetközi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a V4-ek stratégiai projekt, amely összeköti az Oroszország és Magyarország között fekvő országokat.

„A V4-ek csoportosulása lakosságszámban, méretben, gazdaságban, de katonai erőben is Franciaországhoz vagy Németországhoz hasonlítható“ – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök. Szerinte a lényege az volt, hogy elég erős hangot hallassanak, és a németek és a franciák harmadik erős érdekcsoportként tekintsenek rájuk, amikor Európa nagy kérdéseiről döntenek.

„Remélhetőleg a V4-ek jelenlegi cseh elnöksége alatt, februárban végre sor kerül a négyek országainak miniszterelnöki szintű találkozójára, ahol újrafogalmazhatjuk a stratégiai célokat, és megnézhetjük, hogy reális-e még ez a közép-európai kezdeményezés“ – zárta a magyar miniszterelnök.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban