Na hlavný obsah

A PS szerint költségvetés a bizonyíték arra, hogy az oktatás nem prioritás a kormány számára

A jövő évi állami költségvetés iskolaügyre vonatkozó része azt mutatja, hogy az oktatás nem prioritás a kormány számára. Ezt a Progresszív Szlovákia mozgalom állítja.

A PS szerint költségvetés a bizonyíték arra, hogy az oktatás nem prioritás a kormány számára
A Progresszív Szlovákia képviselői. Foto: SITA/Milan Illík

Figyelmeztettek: a költségvetés semmit sem változtat például azon, hogy a pedagógusok fizetése nem éri el más diplomások fizetésének a szintjét. A PS szerint az oktatásügyi minisztérium túlságosan optimista a költségvetés kapcsán, amikor a kiadások 20 százalékos éves nominális növekedéséről beszél.


Viera Kalmárová parlamenti képviselő elmondta, hogy az Állami Számvevőszék szerint a kiadások egyrészt segítenek a kormánynak abban, hogy ne csökkenjen a nyugdíjasok életszínvonala, ugyanakkor korlátozzák azokat a fontos szociális programokat, amelyek a fiatal generáció, a családok és a pedagógusok célzott támogatását érintik.

„A kormány a fizetések 158 milliós valorizációját ígéri. Ez a valorizációs összeg azonban 2023 szeptemberéből származik, és csak átkerült a 2024-es költségvetésbe. Tehát ez egyáltalán nem jelent további béremelést jövőre” – közölte Ingrid Kosová.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban