Na hlavný obsah

Transparency International Slovensko szerint nem volt átlátható a választások előtti kampány

A 2023-as parlamenti választások kampányának hónapokig tartó nyomon követése és elemzése után a Transparency International Slovensko összefoglaló jelentést készített a kampányról. A fő következtetés az, hogy bár a választások és az azt megelőző, történelmileg legdrágább kampány demokratikus volt, még mindig messze nem volt eléggé átlátható és tisztességes.

Transparency International Slovensko szerint nem volt átlátható a választások előtti kampány
A kép illusztráció Foto: TASR

Bár Szlovákia nem éri el az Economist Intelligence Unit World Democracy Indexében a legfejlettebb országok szintjét, és a „tökéletlen demokráciák“ csoportjába tartozik, a „választási folyamat és pluralizmus“ kategóriájában alig különbözünk a legjobbaktól. A választási kampány azonban nem volt teljesen tisztességes és átlátható.

A pártok összesített kampányköltsége meghaladta a 25 millió eurót, ami 14%-os növekedést jelent a 2020-as parlamenti választásokhoz képest.

Bejutott a parlamentbe a három legátláthatóbb párt: a Progresszív Szlovákia, az SaS és a KDH, de a legkevésbé transzparens pártok is: az OĽaNO és koalíciós partnere, valamint a Smer és a Hlas pártok, amelyek végül kormányt is alakítottak.

A Transparency munkatársai öt esetben tettek törvénysértés miatt panaszt az illetékes hatóságoknál. Első panaszukat a hivatalos kampány kezdetén küldték el, rámutatva egy kiskapura, amelyet Gyimesi György használt ki. Júniusban, a hivatalos kampány első hónapjában nagy plakátkampányt folytatott Dél-Szlovákiában, annak ellenére, hogy a törvény ezt csak a parlamenti pártoknak engedélyezi.

(transparency.sk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban