Na hlavný obsah

Már közel 1500-an aláírták a Szlovák Bányászati Múzeum igazgatójának maradásáról szóló petíciót

Már közel 1500-an aláírták a petíciót, melyben azt kérik, hogy Zuzana Denková maradhasson a Szlovák Bányászati Múzeum igazgatója.

Már közel 1500-an aláírták a Szlovák Bányászati Múzeum igazgatójának maradásáról szóló petíciót
Zuzana Denková Foto: TASR/Michal Svítok

A petíció aláírói között közel hetven szakértő és ismert művész is van. Denková felmentése annak a kiterjedt személycserének a része, amelyet Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter kezdeményezett hivatalba lépése után. Az igazgató felmentésének okát semmivel sem indokolták meg.

Taraba vasárnap a Markíza televízió műsorában úgy nyilatkozott, minden leváltásnak az az oka, hogy, szavaival élve „káoszt okoztak az adott intézményekben„, minderre azonban nem mondott példát.

Denková, aki etnológus végzettséggel rendelkezik, még 2020-ban került a múzeum élére, melyet a Zöld Múzeum nevű, környezeti problémákkal foglalkozó elképzelés alapján vezetett. A múzeum az országból egyedüliként az Európai Klímaegyezmény és a Museums for Future nemzetközi kezdeményezés részévé vált.

Denková helyére az SNS selmecbányai járási elnöke Peter Zorvan került, ennek hatására pedig múlt héten lemondott a múzeum Tudományos Tanácsának egyik tagja.

(denník)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban