Na hlavný obsah

Újabb városok csatlakoznak a Speciális Ügyészség megmaradásáért zajló tüntetésekhez

Folytatódnak a Speciális Ügyészség (ÚŠP) megszüntetése elleni tiltakozások, amelyekhez újabb városok is csatlakoznak - nyilatkozta Mária Kolíková, az SaS parlamenti képviselője a TV JOJ csütörtöki politikai műsorában, Vitapartnere, a Smer-SD képviselője, Tibor Gašpar szerint a tüntetések a szlovákiai demokrácia bizonyítékai.

Újabb városok csatlakoznak a Speciális Ügyészség megmaradásáért zajló tüntetésekhez
Foto: TASR/Jakub Kotian

Véleménye szerint azonban saját szavazóik egyértelműen támogatják a Speciális Ügyészség megszüntetését. Kolíková elmondta, hogy a tiltakozások kedden (december 19-én) folytatódnak, és az eddigi helyszínek Vágbesztercével, Trencsénnel és Liptószentmiklóssal bővülnek.

Gašpar kijelentette, hogy sem az EU, sem a Szlovák Köztársaság alkotmánya nem akadályozza meg a Speciális Ügyészi Hivatal eltörlését, és szerinte ezért semmiféle gazdasági szankcióra nincs ok az EU részéről, „hacsak az ellenzék nem lobbizik értük”.

Rámutatott azokra a döntésekre, amelyek a Speciális Ügyészség szisztematikus emberi jogsértéseit hivatottak bizonyítani. Hozzátette: a jogállamiság megsértésére utaló közvetlen bizonyítékokat tartalmaznak. Kolíková szerint azonban ezeket Gašpar soha nem mutatta meg, és sürgette a volt rendőrfőkapitányt, hogy végre tegye meg.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban