Na hlavný obsah

Oroszországban 2024. március 17-én tartják az elnökválasztást

Oroszországban 2024. március 17-én tartják az elnökválasztást, döntött erről ma a Szövetségi Tanács, azaz az orosz parlament felsőháza.

Oroszországban 2024. március 17-én tartják az elnökválasztást
Foto: SITA

Az orosz elnökválasztás időpontjára vonatkozó határozatot egyhangúlag, 162 szenátor szavazatával fogadták el. Valentina Matvijenko a parlament felsőházának elnöke szerint ezzel gyakorlatilag el is kezdődött a kampány.
Vlagyimir Putyin hivatalban lévő orosz elnök a választáson ötödik hatéves mandátumáért indulhat.

A hetvenegy éves Putyin hivatalosan még nem erősítette meg, hogy indulni fog; a Reuters viszont emlékeztetett, hogy hat különböző nem hivatalos forrás már a múlt hónapban beszámolt indulási szándékáról.
Azért is meglepő lenne, ha nem indulna, mert egy 2020-as népszavazás értelmében alkotmánymódosítás történt: gyakorlatilag lenullázták Putyin elnöki ciklusainak számát, így újabb kétszer 6 évre megválasztható elnöknek.

Putyin 1999. december 31-én vette át az elnöki tisztséget Borisz Jelcintől, majd a rákövetkező márciusban választásokon is elnyerte a széket. 2008-ban hivatalosan nem indulhatott újra, így Dmitrij Medvegyev vette át a posztot, de Putyin miniszterelnökként az ország tényleges vezetője maradt. 2012-ben visszatért az elnöki székbe, jövőre második hat éves ciklusa jár le.

(tasr, portfolio.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban