Na hlavný obsah

Nem engedte ki Irán a szülőket, hogy átvegyék az EP-től halott lányuk Szaharov-díját

Az Európai Parlamentben kedden átadták a Szaharov-díjat, amelyet idén az iráni „Nők, Élet, Szabadság” mozgalom kapott, és az áldozat, akinek halála elindította a mozgalmat. A 22 éves Mahszá Zsiná Amíni, akit a helytelennek tartott kendőviseletért állították elő, belehalt a kihallgatás alatt szerzett sérüléseibe.

Nem engedte ki Irán a szülőket, hogy átvegyék az EP-től halott lányuk Szaharov-díját
Foto: TASR

A díjat Amíni családja vette volna át, ám a szülők és a nő testvére útlevelét a hatóságok a repülőtéren elkobozták, így Strasbourgban a család ügyvéde, valamint Afszún Nadzsafi és Merszedeh Sáhínkár iráni nőjogi aktivisták vették át, akik 2023-ban kényszerültek arra, hogy elhagyják hazájukat.

A díj „tisztelgés az összes bátor és rendíthetetlen iráni nő, férfi és fiatal előtt, akik a fokozódó nyomás ellenére folytatják a harcot a jogaikért és a változásért” – idézte az EP közleménye Roberta Metsolát, az EP elnökét.

Az 1988-ban alapított díjjal évről évre olyan személyeket és szervezeteket tüntetnek ki, akik, illetve amelyek sokat tettek az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméért.

(TASR, Telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban