Na hlavný obsah

Ha eltörölnék az adó két százalékának felajánlását az végzetes lenne a nonprofit szervezetek számára – állítja képviseletük

A 2%-os általános forgalmi adó felajánlási mechanizmusának eltörlése végzetes hatással lenne a nonprofit szervezetek tevékenységére és lehetséges mozgásterükre - nyilatkozta csütörtökön Marcel Zajac a Nonprofit Civil Szervezetek Kamarájának elnöke, aki arra is kitért, hogy a kormány által meghirdetett támogatás nem tudná pótolni a kiesett forrásokat.

Ha eltörölnék az adó két százalékának felajánlását az végzetes lenne a nonprofit szervezetek számára – állítja képviseletük
Foto: Freepik

Zajac úgy gondolja, hogy a lépéssel olyan nonprofit civil szervezetek működése is veszélybe kerülne, amelyek egyértelműen közhasznú tevékenységet folytatnak. A daganatos betegek támogatásával foglalkozó Liga proti rakovine képviselője szerint komoly problémákhoz vezethet, ha az első, második és harmadik szektor nem működik összhangban.

Úgy gondolja, fontos lenne, hogy a döntéshozók közvetlenül velük kommunikáljanak, akkor ugyanis látnák, mekkora károkkal járna a mechanizmus megszüntetése. Hasonló véleményen van az Egészségkárosult Gyermekek Családjainak Platformja, valamint az Izomdiszfóriás Betegek Szervezete is.

Erik Tomáš munka-, szociális- és családügyi miniszter korábban úgy nyilatkozott, a szülői nyugdíjat érő változtatásokkal párhuzamosan segítenék a civil szervezeteket is, ezzel azonban a szervezetek több kérdését is megválaszolatlanul hagyta.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban